Българското земеделие е безцелно управлявано

Големият проблем на България е, че няма хора. Това е спирачка за развитие на бизнеси, за развитие на образование и здравеопазване. Ние ставаме една пустинна територия и шансът да се спре тенденцията на напускане на страната минава през увеличаване на доходите и през конвергенцията с другите държави в ЕС. Това e мнението на Филип Харманджиев, бизнесмен, занимаващ се със земеделие. Според него българското земеделие е „е безцелно управлявано и само със замеряне с пари”.

„Фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието отчетат дали една програма е успешна само с това дали са изхарчени парите по нея, а не дали е постигнати целите. В нито един момент няма обръщане назад и проверка дали определена политика е дала резултат, или – не.” Според него това кога ще се пуснат определени субсидии и „прословутата украинска помощ” не е политика, а „запушване на уста с пачки”.

Бизнесменът коментира, че ако България затвори границите си за внос, ще има свинско до средата на април, ще има мляко и говеждо месо до март и после „ще се замеряме със зърно”, защото в управлението на българското земеделие няма цели.

Според Харманджиев държавата буксува, защото „много добре се нагаждаме и винаги успяваме да изобретим схема там, където не трябва да има схема”.