Валерия Велева – досега няма реален напредък в преговорите

Резултатът от преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ засега е 50:50. Това каза Валерия Велева, като се позова на информация, която има като журналист и от наблюденията си от консултациите при президента Румен Радев.

„Двете групи не са направили съществена крачка към сближаване от това, което те демонстрираха, преди да влязат в преговорите. Тези два дни сякаш са се въртели в един омагьосан кръг, начертан от собствените им предпоставки за бъдещо управление и не са намерили онези малки допирни точки, с които да се върви напред”, коментира тя и добави, че до този момент никой не е направил отстъпки и преговорите са на кота нула. До този момент изобщо не е пристъпвано към законодателната и управленската програма, към състава на кабинета, където има сериозни точки на напрежение. Това е огромна работа, която тепърва предстои.

Според Велева недоверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължава да е много голямо, а то е основният препъникамък. „Струва ми се, че няма разбирателство за това дали да има управление за 9 месеца, както искат от ПП-ДБ, или за пълен мандат, както искат от ГЕРБ. … Изявленията на премиера в оставка Николай Денков и на вицепремиера в оставка Мария Габриел звучат много бланкетно.”