Визуална изложба за хора 18+ в Бургас

Визуална поезия е изложбата, която ще представи илюстраторът и художник Емил Марков в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас, на 4 септември 2024 г.. Входът е свободен, а вернисажът е от 17 часа в зала „Проф.Димитър Аврамов“.

Изложбата е инспирирана от стихосбирката „Черни сърца“, издадена през есента на 2019 година и ще представи 19 пълноцветни графични листа във формат 666 x 999 мм, представляващи колажи от по три графични разтвора на книгата и отпечатани дигитално върху хартия 140 г/м2, номерирани  и окачени между алуминиеви лайсни.

Стихосбирката  „Черни сърца“ е съставена от текстове и фрагменти, извадени от контекста на многобройни бордови дневници и творчески блокове и бележници, които авторът ползва през последните 30 години.

 

Емил Марков е роден в Бургас през 1960 г. През годините на обучението си в художествените гимназии в Казанлък и София, изучава и усвоява основните техники за академично рисуване, перспектива, използването на различни пластични материали и технологии и прилагането на тези  инструменти при изграждане на класическа композиция. Дипломира се в Художествената гимназия „Илия Петров” в София през 1980 година.

До 1988 г. специализира и завършва пълния курс по „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ при професорите Румен Скорчев, Владислав Паскалев и Тодор Варджиев в Художествената академия „Николай Павлович”, където е обучен в композиция и техники на илюстрация, калиграфия, типография, оформление на книгата, графични и индустриални печатни техники, фотография и други.

Работи професионално в областта на илюстрацията, оформлението на книгата и графичния дизайн от 1983 г. Участвал е в различни национални и международни професионални форуми като лектор върху проблеми на книгоиздаването на печатни и електрони книги, десктоп и мобилни приложения и анимация. От 2021 г. до този момент е преподавател по илюстрация, оформление на книгата и печатна графика във филиала на Националната художествена академия в Бургас.