Виктор Орбан – „Все повече страни виждат в Русия партньор, а не враг”

Много страни по света постепенно застават на страната на Русия в конфликта в Украйна, въпреки указанията на Запада. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан в традиционната си реч пред унгарската общност в Румъния „През последните две години настъпи завой на 180 градуса. Западът нареди на света да се изправи срещу Русия и да подкрепи Запада. Но сега сме на етап, в който всички постепенно застават на страната на Русия”, каза той в реч в румънския град Бейле-Туснад.

Унгарският премиер посочи, че Руската федерация е подкрепяна от „най-големите държави в света”, включително Китай и Индия, както и от Иран. „Изненадващо е, че членът на НАТО Турция и мюсюлманският свят изведнъж видяха в Русия партньор, а не враг”, добави Орбан.

Премиерът на Унгария заяви, че не трябва да се забравя, че Доналд Тръмп може да спечели президентските избори в САЩ, което би създало ситуация, в която Европа ще трябва да понесе последиците от подкрепата за войната в Украйна. „Европейският съюз ще трябва тогава да плати цената на тази военна авантюра и това засяга всички нас”.

Премиерът на Унгария отбеляза, че официалните представители на Брюксел го критикуват за неговата известна „мирна мисия”, но той смята, че усилията му представляват „християнска мисия”, а като християнин „е длъжен да преминеш към действия”. В началото на месеца унгарският премиер проведе в Москва с руския президент Владимир Путин преговори за евентуално споразумение за мир в Украйна, а след това посети и Китай, където се срещна с китайския президент Си Дзинпин.

Орбан е в Румъния, където с колегата си Марчел Чолаку са договорили да започнат предпроектни проучвания за високоскоростната железопътна връзка Будапеща – Букурещ, важна за транспорта в Централна Европа. Той обсъди с румънския си колега Марчел Чолаку темата за пълноправното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство.

Унгария е изправена пред дефицит на горива, ако Украйна не възобнови напълно доставките на руски петрол, предупреди съветник на Орбан. Началникът на канцеларията на Орбан обвини Киев, че изнудва Унгария и Словакия – държавите, които, по думите му държат, на мира и прекратяването на огъня. Доставките от „Лукойл” през петролопровода „Дружба” бяха прекъснати по-рано този месец, след като Киев наложи санкции на тази руска компания.

Пратките на другите руски доставчици не бяха засегнати. От пресслужбата на словашкия премиер обаче обясниха, че алтернативните доставки може да се окажат по-скъпи и технически непригодни за рафинерията в Словакия. В сряда международната агенция „Фич” предупреди, че рафинериите в Словакия и Унгария са изправени пред сериозен кредитен риск.

Будапеща и Братислава настояха Европейската комисия без забавяне да се намеси в тяхна полза. Михайло Подоляк – съветник на украинския президент, отхвърли обвиненията от унгарска страна и упрекна Унгария и Словакия, че държат не на мира и справедливостта, а само на отстъпки към Русия.