Високопоставен генерал от НАТО на посещение в България

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и източния фланг. Това каза върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България.

Приемането на бойна група на НАТО на територията на България, приносът на страната ни към мисията KFOR и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата на България за Украйна са доказателство са ангажираността на страната, каза генерал Лавин.

Официалната част от посещението на генерал Филип Лавин в страната ни започна със среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след което двамата направиха изявления пред медиите. България и Въоръжените й сили изиграха изключително важна роля в изграждането на бойната група на НАТО на територията на България. Двете основни заплахи за НАТО са Русия и тероризмът, заяви високопоставеният генерал от алианса. Той отбеляза, че темата за Балканите е в дневния ред на НАТО.

Като съюз от 32 държави трябва да гарантираме, че сме по-мобилни и по-гъвкави и да постигнем това посредством нашия съгласуван курс на трансформация, посочи генерал Лавин. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира, добави той.

Днешният комплексен свят изисква алиансът да бъде трансформиран. Изправени сме пред все повече, все по-бързо настъпващи и всестранни заплахи. От претоварване с данни или заплахи в киберпространството до хиперзвукови оръжия. Обстановката се развива изключително бързо. НАТО се нуждае от по-силни, по-маневрени и оперативно съвместими сили. Трябва да се адаптираме, за да запазим предимството си пред противниците, обясни генерал Лавин.

Развиването на адекватни Въоръжени сили трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика в областта на сигурността и отбраната, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на съвместния брифинг.