Висшето образование е далеч на търсенето на пазара на труда

За близо 60 000 места в университетите се борят около два пъти по-малко кандидат-студенти, което означава почти автоматичното приемане на всеки кандидат-студент, и то по държавна поръчка, като по този начин няма конкурентна среда, обявиха в становище до МОН от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) относно Държавния план-прием (ДПП) за 2024/2025 г. От АИКБ посочват, че предприятията у нас искат да се наблегне на качеството и на реалното обвързване с нуждите на пазара на труда, а в същото време специалностите по държавната поръчка буквално бълват ненужни кадри.

Нещо повече, индустриалците посочват, че инвестираното време и средства за завършване на висше образование, не се ползва в кариерното развитие, което води до загуба на ресурсите от средства и време, вложени в него, и лишава пазара на труда от предлагането на човешки ресурс поради ангажираност в ненужно образование. „Делът на завършилите, които се реализират на позиция, за която се изисква висше образование, все още е незадоволителен – едва 59,4% през 2023 г.”, казват от АИКБ.

Според анализ на пазара на труда най-добре се реализират завършилите „Медицина” – 95% от медиците работят по специалността си. На дъното обаче е направление „Туризъм” с едва 21 до 25 на сто. В туризма са необходими кадри, но със средно професионално образование като сервитьори, бармани, готвачи, администратори, коментират от АИКБ.

В същото време в общо 40 професионални направления броят на действащите студенти представлява под 50% от определения капацитет. От АИКБ припомнят, че от тези 40 направления 30 са приоритетни, а 7 от 8 професионални направления са с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Най-сериозен проблем с кадрите има в направленията „Електротехника, електроника и автоматика”, „Архитектура, строителство и геодезия”, „Материали и материалознание”, „Математика”, „Биотехнологии” и др. – там запълняемостта е под 30 процента.

Парадоксът е, че Държавният план-прием за 2024/2025 г. предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища, включително и военните, на 36 653 студенти, след като завършилите средното си образование са 39 556.