Воден ад в Тръстиково, Сърнево и Ливада, хората се моят дъжда да спре

Как да спим, като вали и се страхуваме да не се удавим, казват хора, които живеят край Русокастренска река

Заради очакваните нови валежи продължава контролираното изпускане на язовирите в Карнобатско. Хората, които живеят край Русокастренска река, обаче се молят дъждът да спре, защото се страхуват за живота си.

Нивото на язовирите в региона остава високо. Заради очакваните нови дъждове, продължава контролираното им изпускане, съобщава бТВ.

В момента опасността за жителите в село Сърнево е отминала, но язовирите над селото все още са пълни. Водата от тях се изпуска в река Русокастренска, която е пълноводна и сега.

Част от моста между селата Полски извор и Черни връх, които пострадаха от наводнение в края на миналата година, е отнесен от придошлите води.

От реката треперят и в село Ливада, което беше наводнено през есента. В съседното Тръстиково дигата е пропаднала на няколко места, а в Полски извор деретата са задръстени и преливат.

Местните хора казват, че при всеки по-сериозен дъжд, деретата се рушат.

Пари за почистване обаче няма.

Община Карнобат има изготвен проект за 300 хил. лв. за прочистване на коритото на р. Русокастренска, но вече няколко години чака парите от държавата.

В Тръстиково дигата е пропаднала на няколко места и има опасност да се скъса. В няколко участъка е разрушена и дигата край река Средецка.

Усилване на валежите и вятъра през нощта, прогнозират синоптиците. Код оранжево за силен вятър и снежна покривка до около 30 см е в сила в северната половина от страната, а в североизточните райони и за виелици.

Код жълто в Южна България за проливни валежи от дъжд, който утре и там, почти навсякъде, ще премине в сняг.