Войната Пеевски – Радев с ново развитие

Поръченецът на Пеевски Калин Стоянов се оказа пречката пред съставянето на следващото служебно правителство

 

Кандидат-премиерът Горица Кожарева представи пред президента състава на новия Министерски съвет. Ябълката на раздора се оказа това, че сред имената на предложените за служебни министри беше и това на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи. Поради това президентът Румен Радев предложи на Кожарева до 15 часа днес, 19 август 2024 г., да му представи нов състав на предлагания от нея служебен кабинет, в който да не фигурира името на Калин Стоянов, но тя отказа.

В резултат на това президентът Румен Радев обяви няма да подпише указа за съставянето на така предложеното му служебно правителство с министър на вътрешните работи Калин Стоянов и че изборите няма да са на 20 октомври тази година. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да помисли дали да не смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

В крайна сметка президентът препоръча на Народното събрание да попълни списъка, от който държавният глава може да избере следващия служебен премиер.