Време е да си върнем държавата и държавността

Поради алчност, некадърност, безхаберие и абсолютна некомпетентност, доказана чрез действията им, на Румен Порожанов, Цецка Цачева, Илиев и Мария Габриел трябва да се даде възможност да постъпят в конкуретната среда на частния сектор. Какво имам предвид ли? Уволнения, най-малко!

1. Поради липсата на зарза от чума и насилствената смърт на стотици животни в Странджа, незабавно трябва да бъдат овакантени постовете на министъра на земеделието Порожанов, както и на директора на БАБХ Илиев. Знаем за усвоените пари от еврофондовете за животновъдство, раздадени на „наши“ фирми. Парите са откраднати, а животни никога не са били отглеждани. Под претекст, че има чума, при проверка на ОЛАФ зачислените дребни селкостопански животни по европроекти ще се озоват в списъка на умъртвените „болни“ пред разследващия европейски орган.
2. Поради безстопанствеността и липсата на надзор и контрол в Агенция по вписвания се инспирира срив на сайта на Търговския регистър, затова правосъдният министър Цецка Цачева отдавна трябваше да е подала оставка. Няма да казвам от „кумова срама“, защото тя срам не знае какво е.
3. Смехотворно е държава, която над 10 дни е със затрити фирми от Търговския регистър да има еврокомисар по дигитализацията. Освен това Мара е пчеларка, а не IT специалист. Може спокойно да бъде отзована.
4. И не на последно място по важност, заради умишления фалит и източените пари от наркопирамидата ЗД „Олимпик“, правителството трябва да подаде оставка.

Държавността е в криза, институциите са абдикирали, публичните регистри не функционират, корупцията нараства, народът е отново ограбен чрез различни банкови и застрахователни схеми, а българските служби се занимават с докладване на профили и публикации на инакомислищите според властта.

Провалите на правителството при провеждането на външната и вътрешната политика са налице, дори за Софийски университет няма студенти (завършилите средно образование масово се ориентират към чужбина), липсват преки чуждестранни инвестиции, вече не само селата, но и градовете са обезлюдени.
Мога да изреждам още много причини, списъкът е дълъг…

Време е да си върнем държавата и държавността. И ако сградата на МС е сградата на смеха, то сградата на Парламента е на плача. НС е превърнато в бит пазар на икономически интереси и свърталище на корупцията, които по никакъв начин не кореспондират с нуждите на обществото и са в негов ущърб. Прокарват се предимно лобистки закони, създаващи само и единствено правен хаос и анархия.

А България продължава да бъде най-бедната държава в ЕС – с най-ниски заплати и пенсии в света, на фона на високите данъци, такси, тарифи и цени на стоки и услуги!

Стоян Тончев