Връзката между храненето и алкохола

Американски изследователи анкетираха повече от 1900 възрастни, които съобщават, че пият алкохол, сравнявайки диетите на тези, които пият само бира (38,9%), само вино (21,8%), само спиртни напитки (18,2%) или комбинация от видове алкохол (21%), пише Daily Express. Хората съобщават как се хранят, след което данните се сравняват с индекса на здравословното хранене, мярка, която може да се използва за определяне на цялостното качество на нечия диета.

Тревожното проучване установи, че нито една от тези четири групи не е постигнала резултат над 80, което е показател за адекватно хранене, но една група се откроява най-много.Тези, които пият вино, са с около 55 точки, а тези, които пият спиртни напитки или комбинация от различни видове алкохол – около 53 точки. Но младите мъже, които пушат и имат ниски доходи, са избрали именно бирата, която им носи едва 49 точки.

Тази група има и най-високия дневен прием на калории и най-малкото количество упражнения, фактори, които увеличават риска от затлъстяване и свързаните с него заболявания, според изследователския екип.

Учените отбелязват, че виното, особено червеното, често се пие с по-балансирани ястия, съдържащи месо, зеленчуци и млечни продукти. От друга страна, бирата често се консумира на места, където диетата е бедна на фибри и богата на въглехидрати и преработени меса.

Експертите също предполагат, че храната, която избираме, също влияе върху избора ни на алкохол, тъй като пърженото или соленото кара хората да изпитват жажда и изпитват желание да пият бира пред други напитки.