Все още се чуват призиви за единство в ДПС

„За разцепление на ДПС не може да се говори, но очакваме да има още изключени. Ние сме за дискусия и дебат за страната към евроатлантически хоризонт на страната. ДПС е преживяло такива моменти. Виждаме всички партии, които се отделят, по какъв път са вървели. “ Това каза съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров на влизане в парламента в петък, 12 юли 2024 г..

Той благодари на структурите, които са подкрепили „истинското ДПС“. „Бихме проявили разум и готовност за диалог за кабинет с втория мандат. Ще видим каква програма ще предложи ПП-ДБ. Искаме стабилизиране на политическата ситуация, осъзнаваме отговорностите си. Вече се е случвало обединение на политическия спектър и пак може да стане. Ако има добри предложения, може да ги подкрепим“, коментира Чакъров.

Рамадан Аталай също подкрепи думите на съпредседателя – подкрепа за ПП-ДБ е възможна. „Нека всички бъдат спокойни, не искаме да има напрежение. Доган е създал етническия модел за заедност. Ако ни потърсят за разговори за политики и програмата на ПП-ДБ е добра за развитието на България, може да я подкрепим“, посочи още той.

От другата страна Йордан Цонев заяви в интервю, че ще остане на страната на Пеевски. И ако се стигне до разцепление, ще продължи в нова формация. Повече подробности кога и как би се създала партията не разкри.

Друг кадър на ДПС, близък до Делян Пеевски – Искра Михайлова, пък вярва, че изход от ситуацията ще намерят колективните органи. „Ние сме голяма партия с много колективни органи, те ще разрешат кризата“, смята тя.

Парламентарната група на ДПС продължи да намалява и днес. Още двама депутати предпочетоха да станат независими. Така броят на напусналите и изключените (24) е вече е по-голям от броя на (засега) оставащите (23).