Всички чакат изборите в САЩ

Първият мандат за съставяне на правителство в следващия парламент у нас ще бъде връчен след изборите за президент на САЩ. В това е убеден политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Когато и да се проведат българските избори, връчването на първия мандат ще бъде след 5 ноември 2024 г. Американските избори са фактор, който при всички случаи ще се отчете. Така вече става. “

Таймингът е направен – първо ЦИК трябва да обяви депутатите, след това президентът има един месец да свика новото Народно събрание и като се връчва първия мандат, вече ще е ясно кой ще влезе в Белия дом. Но дали ще се реализира този мандат или не, ще бъде ясно още преди да бъде връчен“, заяви той пред „Труд“.

Стойчев коментира и един от скандалите от последните дни – призива на Христо Иванов към ПП-ДБ да работят с Ахмед Доган за отстраняването на Делян Пеевски. „Да си спомним как преди 4 години Пеевски отиде да спасява Доган с опълчение на Росенец след дебаркирането там на Христо Иванов и Ивайло Мирчев. Сега Христо Иванов пък ще спасява Доган от Пеевски… Доган периодично го спасяват ту от Иванов, ту от Пеевски. Христо Иванов сам се набутва в това, вместо да каже – нас ДПС не ни интересува. Той самият си издава, че ДПС му е някаква фиксация. Така че безобразно е това негово включване, и то от позицията на оттеглил се уж лидер“, смята Стойчев.

Той сподели и очакванията си дали нови политически сили от типа на „Величие“ ще се промъкнат в следващия парламент. „Като гледам социологическите проучвания, единствените, които имат шанс, са „Меч“. Стоят плътно до бариерата с три – три и отгоре процента. Ивелин Михайлов пък от „Величие“ също обикаля страната и омайва средностатистическия българин.

На тези избори президентска партия няма да се появи. След провала си на изборите през юни Ваня Григорова едва ли ще се пробва пак, по-скоро ще си седне в Общината и ще чака по-добри времена, защото втори пореден провал в рамките на една година за нея ще означава тотален край.

„Синя България“ ще се пробват вероятно, те са разпознаваеми, но хората вече се увличат по „Величие“ и исторически паркове, искат да им се говори за Данко и гората, искат да слушат приказки като за малките деца. Хората са се инфантилизирали и като им говориш сложно за някои неща, не те разбират и не те подкрепят“, каза още политологът .