Във вторник – заседание на парламента

Народното събрание ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев за осъвременяването на пенсиите от 1 юли т. г. на извънредно заседание на 21 май 2024 г. от 13 часа. По-рано днес председателският съвет на Народното събрание реши във вторник да се проведе извънредно пленарно заседание по искане, внесено от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в началото на седмицата.

В дневния ред на извънредното заседание е включен и проект на решение на ПП-ДБ за задължаване на представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 %.

Трета точка е освобождаване на Александър Мумджиев от длъжността инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради постъпило от него уведомление.

Вчера изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до заместник-председателя на 49-ото Народно събрание Росица Кирова доклад на Районна прокуратура – Враца с данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Александър Мумджиев, а в позиция от Инспектората към ВСС съобщиха, че предлагат Мумджиев за освобождаване.