В Бургас в близките години ще има и Медицински факултет

Ние вече готвим заявлението за Факултет по дентална медицина към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Това е нещо много естествено, не е някаква празна амбиция, за мен това е една реалност. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на форум за висшето образование, провел се в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

„Осем години ни отне да убедим държавата да подкрепи създаването на Медицински факултет в Бургас. Това е страшно голям времеви диапазон, имайки предвид как се развиват съвременните технологии и процеси. Надявам се да е в пъти по-малък срокът, в който ще получим подкрепа за създаване на факултета по Фармация”, добави Николов.

Той посочи усилията, които Бургас полага, за развитието на висшето образование в града и привличането на млади специалисти. „След подробни разговори с всички наши ректори ние стартирахме една доста рискова инициатива да създадем студентски кампус. Без качествени условия и финансиране висше образование и наука трудно се случва в съвременния свят. Именно за това ние решихме, че трябва да отделяме средства. И мога да кажа, че няма друга община в страната, която да отделя толкова средства. Тенденциите са, че се увеличават студентите.

Тази година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров те са се увеличили с 600 спрямо миналата година. Представете си, ако създаваме по-добри условия, ако запазим тази скорост или я увеличим, какво ще се случва на фона на демографската катастрофа в страната. Радвам се, че виждам у вас подкрепа. Ние не искаме да спорим и да се конкурираме с останалите градове. От много други общини дойдоха тук да преподават. Това е моя апел, ние подаваме ръка на всеки и също търсим подкрепа”, каза още Николов.

 

Към момента обучението в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” се осъществява в пет факултета – Факултет по технически науки, Факултет по природни науки, Факултет по обществени науки, Факултет по обществено здраве и здравни грижи и Медицински факултет. В неговия състав влизат три колежа – Технически колеж, Медицински колеж и Колеж по туризъм, и два департамента – Департамент по езиково обучение и Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

Обучението в  Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се извършва по 18 професионални направления в  45 акредитирани бакалавърски и над 30 магистърски програми.

В структурата на университета е и Централната научноизследователска лаборатория и Електронно-изчислителният център. Студентите, обучаващи се в университета, придобиват образователно-квалификационни степени „Професионален бакалавър”, „Бакалавър” и „Магистър“, както и научната и образователна степен „Доктор”.