В Бургас започва имунизационна кампания

От Регионалната здравна инспекция в област Бургас съобщиха, че организират имунизационна кампания срещу Ковид-19 за есенно-зимния сезон. Поставянето на ваксината ще бъде в имунизационния кабинет на ул. „Александровска“ 120, с работно време от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. всеки ден, уточнявьт от инспекцията. Желаещите да им бъде поставена ваксина срещу Ковид-19 трябва да имат предварително записан час, който могат да запазят в рамките на работния ден на РЗИ – Бургас, на тел. 056/807 302.

Общо 84 960 дози РНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech бяха доставени в България в началото на месеца. Количества от тях са разпределени и предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ваксината може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под пет години, които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози. Общо 80 640 дози са предназначени за имунизация на хора на и над 12 г., а останалите близо четири хиляди дози са за деца от шест месеца до 11 години.

В началото на този месец служители на РЗИ в Бургас съдействаха на гражданите как да сдвоят електронното си пациентско досие с мобилното приложение „еЗдраве“. Чрез него всеки гражданин може да влезе в своето здравно досие и да види всички налични към момента, регистрирани от 2020 г. досега, прегледи, направления, рецепти, ваксини, лабораторни резултати.