В Бургас ще има енергиен кооператив

В Бургас предстои да бъде създаден енергиен кооператив, който ще инвестира средства за изграждането на соларен парк на покрива на басейн „Арена ОЗК”. Идеята за това бе представена по време на специализирания форум „Дни на енергийната ефективност” в Бургас, който се организира от „ЕнЕфект”, съвместно с Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия” и община Бургас.

„Това ще е пилотен проект за общината ни и със сигурност ще го надградим в други проекти. Благодаря на „ЕнЕфект“, които бяха последователни при разработването на проекта”, каза при представянето на идеята кметът Димитър Николов.

„В Габрово вече реализирахме проект за енергийна общност. Този в Бургас обаче ще е по-голям и финансовите му показатели са по-атрактивни. Той няма да ни направи богати финансово, но ще ни направи по-богати като общество”, изрази мнението си изпълнителният директор на „ЕнЕфект” Драгомир Цанев.

Предвидено е за соларния парк на „Арена ОЗК“ да бъдат монтирани 956 панела по 440 W, 4 инвертори от по 100 kW.

Участието в енергийния кооператив ще е доброволно. Инвестицията, която един член на сдружението ще има възможност да направи, ще е от 750 до 10 000 лева. Всеки един от инвеститорите ще получава годишен дивидент от 3% на база на вложената от него сума.

Контролът на енергийния кооператив ще се осъществява от всички негови членове, като всеки ще има право на един глас, независимо от размера на вложената сума.

След 10 години соларният парк ще остане собственост на общината, която ще го използва още 15 години. Продължителността на живот е планирана да бъде до 25 години.

Енергийната общност ще стане официално факт, след като предложението за нейното създаване бъде гласувано и прието от Общинския съвет. След това ще бъде представен договор за участие в кооператива.