В Бургас ще има площад „Толерантност“

Градинката до Часовника ще носи името площад „Толерантност“, заради предложение на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ и Инициативен комитет и защото на това място са събрани Арменската църква и паметна плоча за спасяването на българските евреи открита преди година, а в близост е и Синагогата.

Много от представителите на еврейската и арменската общност са свързани с развитието на Бургас и с разцвета му през първата половина на 20-ти век.

Малко след Съединението на България при преброяването през 1887 г. като евреи са се отбелязали 24 352 души от 3 154 357 българи.

В началото на 20 век Бургас е типичен космополитен град. Тук от векове заедно живеят българи, гърци, евреи, арменци… Евреите, които стават бургазлии се преселват тук най-вече от Карнобат и Шумен и с лекота  се вписват в градския живот.

Вчера на заседание на Общинския съвет бе внесена извънредна докладна записка и гласувана в самия край на заседанието. Предложението на „Алеф“ бе подкрепено от 38 общински съветници, 3-ма гласуваха против – Георги Дракалиев, Георги Манев и Радослав Петков, и един „въздържал се”.

Очаква се  до половин месец да влезе в сила решението на ОбС Бургас и пространството между ул.“Александровска“, хотел България, ул.“Михаил Лермонтов“ и ул.“Алеко Богориди“ да бъде официално прекръстено на площад „Толерантност“ – наименование уникално за града ни и за България.

Авантаж