В Бургас ще се строи студентско градче

Близо 84 млн. лева ще струва реализирането на  проекта „Студентски кампус – Бургас“, за който общината вече е отредила терен в района на 5-ти километър. Администрацията в крайморския град е публикувала обществена поръчка за инженеринг, по която ще се събират оферти до 23 септември 2024 г..

Идеята за изграждане на кампуса бе анонсирана от общината в края на септември миналата година. Още тогава бе обявено, че финансирането ще бъде смесено – от държавната програма „Развитие на регионите 2021 – 2027 година“ и от местната хазна. Проектът предвижда изграждането на общо шест сгради, като само две от тях ще бъдат за настаняване на студенти и преподаватели. В останалите ще бъдат разположени изследователски лаборатории, библиотека, спортен център и заведения за хранене.

Община Бургас ще изгражда кампуса в партньорството на четирите висши училища в крайморския град – университетът „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургаския свободен университет и филиалите на Софийския университет и Националната художествена академия.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е близо 3 години.