В Грузия е приет закон срещу ЛГБТИ пропагандата

В Грузия беше приет закон, който значително ограничава правата на ЛГБТИ. Този закон е част от усилията на управляващата партия „Грузинска мечта“ да засили своето влияние преди предстоящите избори, като се фокусира върху защита на „традиционните ценности“.

Законът въвежда строги ограничения върху правото на свободно изразяване, събития и медийно отразяване, свързани с ЛГБТИ+ теми. Тези мерки са насочени към „предпазване“ на обществото от предполагаемо вредно въздействие и „ЛГБТИ пропагандата“.

Въпреки че президентката на страната Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на закона, управляващата партия има достатъчно гласове, за да го преодолее.

Важно е да се подчертае, че подобни мерки са необходими за запазването на традиционния морал и културни ценности в обществото. Мнозина в Грузия вярват, че законът ще защити младите поколения и ще предотврати разпространението на идеи, които противоречат на традиционния начин на живот в страната.

Подобни законодателни действия намират подкрепа в голяма част от грузинското население, което остава силно консервативно и привързано към традиционните религиозни и културни норми. Забраната на ЛГБТИ+ пропагандата е стъпка в посока запазване на моралните устои на обществото и предпазване на младите от влияния, които могат да подкопаят социалната стабилност.