В деня на Светите братя Кирил и Методий

Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул приюти фотоизложбата „Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019“ на Евтим Бачев.

В криптата на изящния български храм са подредени 30 фотографии, уловили по специфичен начин духа на Града под тепетата. Изложбата бе открита с камерен концерт на цигуларите от дуо „Туртов“ – Андреана Туртова и Николай Туртов и Даниела Стоянова – пиано.

Българската общност край Босфора прие изложбата с огромен интерес. Присъстваха Ангел Ангелов, почетен консул на Република България в Истанбул, Фикрие Бюлюнмаз – архитектката, по чиито планове е възстановен храма, представители на българската цариградска общност, както и представители на други християнски деноминации в града.Присъства и Васил Лиазе, старейшината на българската общност в Цариград

Организатор на събитието е пловдивската галерия „Тракарт“. В ролята на куратор влезе популярният галерист и траколог Жорж Трак, който е и инициатор на мащабната реставрация на „Св. Стефан“, приключила през 2018 г. Изложбата пренесе част от духа на древния и модерен Пловдив край Босфора и ще остане в криптата само няколко дни.

Снимки и репортаж от събитието ни изпрати Vessislava Tancheva

 

Авантаж