В Париж вчера откриха Параолимпийските игри

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт снощи, 28 август 2024 г., на Параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард „Шанз-Елизе“ и „Плас де ла Конкорд“ и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители.

Голяма част от общо 4400 спортисти от 168 страни дефилираха пред публиката на откриването. България има своите трима представители на игрите с огромен шанс за медали. Шампионът от Рио де Жанейро и вицешампион от Токио в тласкането на гюле Ружди Ружди ще участва във финала на дисциплината в петък. В събота Стела Енева е българската надежда в мятане на диск, като тя параолимпийска вицешампионка от игрите н Пекин и Лондон. Вицешампионът от Токио преди три години Християн Стоянов ще бяга в събота на 1500 метра.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви официално Параолимпийските игри за открити на „Плас де ла Конкорд“, като те са първите във Франция, а дебютът им е в Сеул през 1988. „Благодаря на всички. Обявявам Игрите за открити!“, каза Макрон.

„Добре дошли в страната на любовта и революцията!“, приветства шефът на Организационния комитет Тони Естанге. „Тази вечер започва най-хубава революция, тази на параолимпийците. Вашите оръжия са рекордите, вашите оръжия са емоциите“, добави той.

Знамето на параолимпийските игри бе донесено от британеца Джон Макфол, който е медалист в леката атлетика от параолимпийски игри, както и първият астронавт в неравностойно положение.

Огънят в жертвеника в градините на „Тюйлери“ бе запален от знаменосците на Франция Алекси Анкинкан и Нантанен Кейта, към които се присъединиха Шарл-Антоан Куаку, Елоди Лоранди и Фабиен Ламиро. Петима души – трима мъже и две жени като олимпийските кръгове и като символ на различието на хората.