В Северна Македония все още се надяват да влязат в ЕС през задната врата

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски бе попитан дали ще поиска от гражданите на Северна Македония, които притежават български паспорти, да се откажат от тях.

„Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не са искали български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не е заради етническа или национална принадлежност. Доколкото знам, български паспорти имат и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци, всички поради икономически причини. Мислят, че по този начин по-лесно ще получат възможност за работа в държавите от ЕС, не защото се чувстват българи. Сигурен съм, че причината не е тази. Ако имахме нормален път (към ЕС), както всички нови държави членки на Съюза, ви гарантирам, че нито един гражданин нямаше да поиска български паспорт. И ви гарантирам, че ако получим заслуженото, в първия ден, в който станем член на ЕС, те ще ги скъсат (българските паспорти)”, заяви Мицкоски.

Запитан съществува ли друг вариант, който да не включва промяна на преговорната рамка, която е условие за реално начало на преговорите по присъединяване на Северна Македония с ЕС, Мицкоски отново посочи, че алтернативата е конституционни промени за вписване на българите в основния закон на страната с отложено влизане в сила.

„Ако има желание, има начин, ето го начина. Повече от две десетилетия говорим за ЕС и сме заседнали преди началото на преговорите. Винаги има и още нещо, и още нещо. Трябва същите тези, дето говореха тези неща, да покажат дали разчитат на нас. Но не на думи, а на дело да покажат. Дадохме им начин. Отложеното действие е един от начините”, заяви Мицкоски, който уточни, че за това е разговарял „с всички международни представители“.