ГЕРБ управлява по шаблона на Тодор Живков, изкараха я циганска партия

Бившата секретарка на президента Плевнелиев Румяна Коларова призна, че по най-лошия шаблон от времето на Тодор Живков управляващите обясняват персоналните промени

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Даритковаказва, че премиерът благодари на Цветан Цветанов, ама той си остава член на партията. Това е най-лошия шаблон от времето на Тодор Живков, чрез който се обясняваха персоналните промени, коментира в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия политологът Румяна Коларова. Кой би предполагал, че лично секретарката на бившия президент Роско Плевнелиев може да отправи такъв упрек към хората, на които държавният глава беше толкова предан!?
Проф. Коларова обаче съветва премиера Бойко Борисов и ГЕРБ да се постараят да обяснят (б.а. на народът, който и без това им показа среден пръст на изборите) защо Цветанов напусна политиката. Ако остане без обяснение, нещата вървят в негативна посока, предупреди тя.
„Отговорът на въпроса „защо” е абсолютно наложителен, защото се появиха всякакъв вид консперативни или спекулативни теории. Според Валери Симеонов Цветанов е отстранен, защото е настъпил интересите на ДПС. Други пък изтъкват, че причината е свързана с това, че сделката с американските изтребители нямало да се случи“, добави тя.
Политологът Михаил Мирчев заяви, че победата на ГЕРБ на изборите е привидна и са били купени около 120 хил. купени ромски гласа. Въпросът е ГЕРБ циганска партия ли е, добави той.
„На тези избори за купуване на гласове се говори само за три партии – ВМРО, ДПС и ГЕРБ. Много неудобни обстоятелства са това. Започнаха да излизат дори информации, че реалните проценти са съвсем други. От тази гледна точка това е вторият изборен провал на Цветанов. Първият провал беше първият тур на президентските изори през 2016 г., когато от него се очакваше да включи този механизъм, но той отказа“, припомни Мирчев.