Германия ограничава помощта си за Украйна

Германия трябва да ограничи военната помощ за Украйна, тъй като според настоящото бюджетно планиране в момента няма нови пари за тази цел. Това пише във вестник „Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг“ във връзка с писмото на германския министър на финансите Кристиан Линднер до ръководителите на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи Борис Писториус и Анналена Бербок.

Според вестника причината за това са мерките за икономии от страна на канцеларията на федералния канцлер и Министерството на финансите. Одобреното вече военно оборудване продължава да се доставя на Киев, но допълнителните заявки от Министерството на отбраната вече не трябва да се одобряват по искане на канцлера Олаф Шолц. Блокирането, както отбелязва вестникът, вече е влязло в сила. За Украйна ситуацията вероятно скоро ще се влоши, тъй като се очаква планираната военна подкрепа да намалее почти наполовина през 2025 г. и да спадне до по-малко от една десета от сегашния размер през 2027 г.

Както съобщава вестникът, последиците от блокирането на отпускането на нови средства за помощ на Киев вече се усещат. По-специално, наскоро не можа да бъде финансирана доставката на съществуващата система за противовъздушна отбрана IRIS-T. Производителят Diehl Defence можеше да я предложи, но парите не бяха отпуснати въпреки желанието на германското Министерство на отбраната. Забраната доведе до „очевиден спор“ в правителството на ФРГ. Така кабинетът на Шолц иска да ограничи финансирането, но Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на икономиката не са съгласни с това, отбелязва изданието.

Финансирането на помощта за Украйна за 2024 г. (около 8 млрд. евро) е планирано, докато планираният максимум за 2025 г. от 4 млрд. евро изглежда вече е надхвърлил наличните средства. За 2026 г. са планирани само 3 млрд. евро, а за 2027 г. и 2028 г. – по 500 млн. евро, така че събеседник на федералното правителство е заявил пред вестника, че са стигнали до момент, в който Германия вече не може да дава никакви обещания на Украйна.

Според вестника, необходимата допълнителна военна помощ от почти 4 млрд. евро не може да бъде осигурена през 2024 г., въпреки че индустрията би могла да я предостави. Нови поръчки едва ли ще бъдат възможни преди 2028 г. Според „Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг“ съществуващите поръчки ще трябва да бъдат намалени с около 1 млрд. евро. Дългосрочни договори вече изобщо не могат да бъдат сключени. Подкрепата на Украйна заплашва да „влезе под колелата“, заключава вестникът.