Главчев отново се кандидатира за служебен премиер

Вторият (и може би – последен!) спасителен пояс на Пеевски – сегашният служебен премиер Главчев, за девет дни се извъртя три пъти. След като стана ясно, че и с третия мандат парламентът не е в състояние да сформира редовно правителство, Главчев обяви, че е съгласен отново да бъде номиниран от президента за служебен премиер. Час преди президентът да връчи мандат на Горица Кожарева обаче Главчев, явно информиран за случващото се, заяви, че се отказва да бъде назначен за следващия служебен премиер. Пак час, след като президентът отказа да подпише указ за предложеното от Кожарева служебно правителство, Главчев обяви, че отново е в играта и би се съгласил, ако президентът му възложи, да оглави ново служебно правителство.

Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза, посочва в свое изявление служебният премиер Димитър Главчев. Изявлението е публикувано на фейсбук страницата на Министерски съвет.

Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер, заявява Главчев.

Димитър Главчев уверява, че възприема като свое задължение страната да бъде преведена през тази криза. „Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация.“