Гордана Силяновска-Давкова се срещна с Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна на „Дондуков“ 2 президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Срещата между двамата държавни глави започна минути преди 15 часа днес, 13 септември 2024 г. На нея не бяха поканени медии.

Гордана Силяновска-Давкова изказа съболезнования за загиналите двама български военни пилоти при авиационния инцидент от днес, станал на авиобаза „Граф Игнатиево“. Силяновска-Давкова подчерта, че разбира защо Румен Радев и съпругата му не могат да присъстват на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, която тази вечер ще бъде представена при гостуването на Националната опера и балет на Република Северна Македония.

След разговорите Гордана Силяновска-Давкова посочи, че когато се водят разговори с добра воля, може да се вземат важни решения.

„Движение в добра насока, изглежда, че културната дипломация, за която говорят нашите представители, ще даде плодове. Показателно за това е, че всички билети за утрешното представление са продадени“, каза пратеник на телевизия „Сител“ вечерта преди българско-македонското събитие на седмицата: визитата македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София. „Да се покажем в най-добра светлина“, каза директорът на македонската опера и балет. „Всичко е разпродадено, защото отдавна не сме били в София.“

Тези положителни очаквания се откриват и в други македонски медии за вечерта, когато македонските изпълнители ще се постараят да оставят с „Набуко“ от Джузепе Верди също толкова добро впечатление у публиката, каквото оставиха софийските у зрителите в Скопие, когато през пролетта там бе поставена „Валкюра“ от Рихард Вагнер.