Гришо се върна в Топ 4 след погром над Рубльов

Българинът се наложи с 6-3 6-4 над руснака и си гарантира чек за 99 065 евро

Григор Димитров продължава победния си ход на турнира „ABN AMRO World Tennis Tournament“, след като през днешния ден се наложи с 6-3 6-4 над Андрей Рубльов в двубой от четвъртфиналите. По този начин българинът изравни най-доброто си постижение в Ротердам и достигна до полуфиналите за първи път от 2013 година насам.

Благодарение на този успех Димитров си гарантира чек за 99,065 евро от наградния фонд и 180 точки за световната ранглиста, с които в понеделник отново ще се завърне под №4 в света, измествайки от тази позиция Александър Зверев, съобщава сайтът на Григор Димитров – grigordimitrov-bg.com.

В опит да достигне до първия си финал за сезона Григор ще се изправи срещу поставения под №4 Давид Гофен, който преодоля четвърфиналите без игра след отказване на Томаш Бердих. Това ще бъде сблъсък №10 от съперничеството между двамата, като до момента българинът има сериозен аванс от 8-1 победи (5-1 на ниво АТР), но пък единственият успех за белгиеца дойде именно в Ротердам през изминалия сезон.

Днешният двубой започна с няколко бързи гейма за сервиращите, за да се стигне до 2-1 в полза на българина. Тогава Григор успя да притисне противника си от ретур и макар да изпусна първия си брейкпойнт, при втория късметът бе на негова страна и пробивът стана факт, след като топката закачи мрежата и падна неспасяемо в полето на руснака.

Димитров успешно затвърди реализирания пробив и поведе с 4-1, а нататък запази висок процент на вкаран първи сервис и не остави шанс на противника си да се завърне отново в резултата. Григор загуби само една точка в оставащите си два сервис гейма, а в крайна сметка завърши сета с шест аса, 85% вкаран първи сервис и само пет загубени точки в своите подавания.

И във втория сет се стигна до шанс за пробив при резултат 2-1, като този път той бе в полза на руснака. С двойна грешка и още две неточности Димитров допусна изоставане от 30-40, но набързо заличи опасността с мощен форхенд уинър по правата, след което успя и да изравни резултата.

Последваха два спокойни гейма за сервиращите, но при 3-3 ръката на руснака трепна и това позволи на Григор да достигне до два поредни брейкпойнта, а още първият бе материализиран след поредната неточност на Рубльов.