Гуверньорът на БНБ отказа на президента

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Радев – гуверньор на Българската народна банка, който е сред посочените с промените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички упоменати в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

„Имахме продуктивен разговор с президента, решението ще бъде негово. Аз му изложих своята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес.” Това обясни пред журналисти управителят на Българската народна банка Димитър Радев, след като се срещна с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен министър-председател.

Първата причина е чисто съдържателна – това ще хвърли политическа сянка върху институцията, и то за дълъг период от време”, смята Димитър Радев. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

По думите му има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че колизия има и с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на Европейската система на централни банки. Те са много ясни в това отношение, че не могат да се съвместяват длъжности, обясни Димитър Радев.

„Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да изразява публични позиции извън тези на управител”, коментира Димитър Радев. Управителят на БНБ подчерта, че това до същата степен се отнася и за неговите заместници.

„С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска”, заключи Димитър Радев.