Гърция изпраща свои учени в българската база в Антарктида

Гърция ще изпрати за първи път свои учени до Антарктида. Те ще бъдат част от следващата българска експедиция и ще пътуват на борда на изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, заяви в интервю президентът на неправителствената организация „Гръцко общество на полярната зона“ Симеон Константинидис, пенсиониран офицер от Военноморските сили на Гърция с опит в областта на океанографията и метеорологията. Той бе участник в Международната полярна конференция за сътрудничество между балканските страни в полярните региони по европейските програми EUPolarNet-2 и POLARIN, който се проведе в Ахелой.

„За нас това е голяма стъпка към Южния полюс, тъй като е първият път, в който Гърция ще изпрати свои учени. Искам да използвам възможността да благодаря на проф. Христо Пимпирев за това, че ни предостави този шанс и отвори за нас вратите на българската база на Антарктида“, коментира Симеон Константинидис. Той допълни, че плановете им предвиждат и изграждането на метеорологична станция на Ледения континент, което обаче по-вероятно ще се осъществи догодина.

Симеон Константинидис допълни, че по време на конференцията в Ахелой е научил колко много е постигнала България и че тя се намира много стъпки напред в науката на Антарктида. „Бихме искаме да вървим по стъпките на България и да се учим от опита на страната“, коментира още президентът на Гръцкото общество на полярната зона.

В двудневния форум в Ахелой освен членове на Българския антарктически институт участваха и представители на Германския полярен институт „Алфред Вегенер“, Испанския полярен комитет, Центъра за полярни изследвания на Полша, както и представители от Турция, Румъния, Гърция, Кипър. Част от програмата му бе и представянето на английската версия на броя на списание „ЛИК“ от месец май тази година, посветен на българските научни постижения на Антарктида.