Гърция май ни надминава по бедност

Гърция официално стана втората най-бедна страна в Европейския съюз след България. Според последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие реалните заплати стабилно спадат през 2022 г., намалявайки с 30% спрямо нивата преди кризата.

Гръцкото правителство се хвали с икономическия растеж на Гърция, който е по-висок от средния за еврозоната. Гръцките граждани обаче остават на „дъното в Европа” по отношение на реалната покупателна способност. Въпреки продължаващото икономическо възстановяване, гърците стават все по-бедни. Ситуацията може да се влоши с времето. В момента Гърция често се сравнява с България по отношение на покупателната способност.

Струва си да се отбележи, че до 2009 г. БВП на глава от населението в Гърция беше близо до средния за ЕС. Оттогава обаче 10 държави са надминали Гърция по стандарт на живот.

И така, как могат да съществуват едновременно силно възстановяване и задълбочаваща се бедност? Виновни са последствията от финансовата криза и последвалите строги икономии. Гърция беше принудена да намали разходите и да повиши данъците, за да си осигури спасителна помощ от МВФ и ЕС. Тези мерки удушиха бизнеса и домакинствата, сринаха икономиката. В резултат на това гръцката икономика все още е с около 19% по-малка, отколкото беше през 2007 г. Междувременно икономиката на ЕС е нараснала със 17% през това време.