Две поетеси с представяне в Бургас

Анна Лазарова и Нели Станева представят своите стихосбирки „Детска стая под наем” и „Билет за никъде другаде” на 25 юли 2024 г., четвъртък, от 18:30 часа в Дома на писателя. Те са млади и талантливи. Изказът им е нетрадиционен, а поетичният им рефлекс е насочен към детайла, където могат да ваят и инкрустират до ювелирност.

Входът е свободен, а модератор ще бъде бургаският журналист и писател Слави Томов.

Анна Лазарова е родена в град Велинград. Завършва специалност „Българска филология” и магистратура „Литературознание” в СУ „Свети Климент Охридски”. Носител е на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2015 г., Национална литературна награда „Георги Черняков”, 2016 г., награда на фондация „Блага Димитрова“ за принос за развитието на българската литература и култура, 2016 г., награда от Националния литературен конкурс „Георги Давидов”, 2017 г., награда на Софийския университет „Студент на годината” в раздел „Хуманитарни науки”, 2017 г. и други.

Нели Станева родена на 01.12.1983 г. в Русе. Израства в Сливен, след което учи икономика в Германия и живее в Швейцария, където понастоящем работи като куратор в арт галерия CRMI в Лангентал и като фотомодел. Започва да пише поезия и разкази като ученичка, в момента работи върху първия си роман. През годините е била носител на няколко национални награди за поезия, последните от които са първа награда за сонет в конкурса „Лъчезар Станчев” 2022 г., втора награда в конкурса „Магията любов” 2023 г., и трета награда в конкурса „Сол за живите” на името на Йордан Кръчмаров . Третата й книга с поезия „Билет за никъде другаде”, излезе през април 2024 от издателство „Скрибенс”. Обича осветени от слънцето маси на открито, дълги разходки сред гори или градове и всички изкуства, но най-вече музиката, която облагородява сложното и необяснимото.