Делегация на „Възраждане“ пристигна в Москва

Делегация на „Възраждане“ пристигна в Москва, за да участва в Международен форум на страните от БРИКС, съобщава пресцентърът на партията. Делегацията е водена от Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“. В нея участват още Деян Николов – общински съветник и председател на „Възраждане“ в София, и Коста Стоянов – народен представител.

Международният форум ще се състои на 27 и 28 август 2024 г. в Москва. В прессъобщението се посочва, че целите на предстоящия форум са сътрудничество между участниците на ниво междуобщински интеграции, устойчиво развитие и обмен в социалната сфера, екология, транспорт, инфраструктура, информационни технологии, изкуствен интелект, урбанистика, икономическо, инвестиционно, туристическо и културно взаимодействие. В рамките на събитието ще се проведе и интерпарламентарен форум. Във форума ще вземат участие делегати от 100 страни, сред които е и делегацията на „Възраждане“, информираха още от партийния пресцентър.

БРИКС е основан през 2006 г. Абревиатурата е съставена от първите букви на  имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).

Понастоящем в организацията членуват девет държави – Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства. Поканена е за участие и Саудитска Арабия.

През 2009 г. БРИКС се превърна в единен геополитически блок, който ежегодно провежда срещи на върха и участва в координацията на многостранната политика.