Депутати от ГЕРБ си правят пиар на гърба на хората с увреждани

Пътеки за достъп на хора с увреждания ще бъдат монтирани на 44 морски плажа, каза министърът на туризма в отговор на въпрос от бургаски депутати

Процесът за осигуряване на достъп за хора с увреждания до плажната ивица и морската вода е напреднал. Направени са конкретни стъпки от страна на Министерството на туризма и концесионерите като между тях са сключени допълнителни споразумения за изграждане на пътеки, по които да се осигури придвижването с инвалидни колички. Това стана ясно в отговор на министъра на туризма на въпрос на бургаските депутати от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков по време на днешния Парламентарен контрол.

Новината обаче не е никак нова. Avantage.bg съобщи това още на 1.10.2017 г. След като бургазлийката Грета Аспарухова заплаши, че ще съди държавата, от Министерството на туризма решиха да задължат концесионерите да осигурят свободен и безпрепятствен достъп до морския бряг. Въпреки това обаче от пресцентъра от ГЕРБ – Бургас заляха медиите с информация за питането на бургаските депутати до министър Ангелкова.

Според ГЕРБерасткия пресцентър то е провокирано от среща на представители на фондация „Щедрост за живот“ с народния представител Димитър Бойчев в приемния му ден в Бургас. Те отбелязват, че в Бургас има осигурен достъп за хора с двигателни увреждания до алеите в Приморския парк. Монтирани са бетонни рампи даващи възможност за придвижване с инвалидни колички, но достигането до самата морска вода е невъзможно, хвалят се от ГЕРБ.

В отговор какво е предприето за осигуряване на достъпна среда до черноморските плажове, министър Николина Ангелкова заяви, че през изминалата година са проведени консултации с организации на хората с увреждания за разрешаване на казуса. В процес на реализация са конкретни дългосрочни решения чрез задължения, които Министерството на туризма е вменило на наемателите и концесионерите на морските плажове с допълнителни споразумения към договорите им, в сила още от този летен сезон.

Според тях, на 44 морски плажа следва да бъдат монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа и придвижването по плажните ивици на хората с двигателни проблеми. Пътеките трябва да бъдат съобразени със специфичните характеристики на отделните плажове като релеф, повърхност и морски течения, а обслужващите ги водни спасители ще трябва да бъдат преквалифицирани.

Както Avantage.bg съобщи (преди осем месеца) вече има изготвени анекси, които следва да бъдат подписани от концесионерите и да влязат в сила следващия сезон 2018! Да се надяваме, че наистина през лятото ще има достъп, сподели през октомври Грета Аспарухова, която след като заплаши, че ще съди държавата, успя да осигури на хората с увреждания достъп до морския бряг.

С помощта на всеки застанал до мен ще продължа да се боря, за да живеем по-добре в по-добри условия и с по-добър стандарт, споделя тя.

Слава Богу, (не)мили депутати, има и такива борци за човешки права като Грета, за да може да се тупате в гърдите, че нещо сте направили!

ОЩЕ ЗА (НЕ)ДОСТЪПНИТЕ ПЛАЖОВЕ:

Плажовете стават достъпни за хората с увреждания

Бургазлийка зове министри да осигурят достъп на хората с увреждания до плажа

Позор! Министър Ангелкова мотае бургазлийка за достъпа до плажа

Бургазлийка съди България заради министър Ангелкова?