Децата, яли бисквити с канабис, са добре

Кутията с бисквити с канабис, от която са яли и са се натровили децата, които са в болницата в Плевен, се продава свободно в интернет и струва 58 лева. Това разкрива старшата сестра в токсикологията, където са настанени петте деца и майката на едно от тях. Родителите на децата са донесли в болницата кутията, от които са консумирали децата, и така лекарите разбрали за какво става дума. Потърсили в интернет информация за продукта и установили, че няма никакъв проблем сладкишът да се поръча и купи онлайн.

От токсикологията обърнаха внимание, че концентрацията на канабис в бисквитите е много голяма и всъщност те са били предназначени за консумация за дълъг период от време. Децата обаче буквално са омели кутията наведнъж. Вече няма опасност за живота им, но ще останат под наблюдение в болницата още поне два дни.

Началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка коментира, че „лекарите токсиколози са загрижени за последните случаи на отравяне с бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати”. Според нея това е сериозен проблем. Ние, като родители и възрастни, сме задължени да не подминаваме проблема, да бъдем бдителни, категорична е тя. „Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват и за ги научим за избягват на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати“, допълва доц. д-р Бързашка.

За случая е уведомена полицията.