Джон Миършаймър – Нападението в Курска област е глупава операция

Нападението на Въоръжените сили на Украйна срещу Курска област е глупава операция. Това мнение изрази професорът от Чикагския университет Джон Миършаймър. „Това беше удивително глупава операция, но не можете да кажете това на Запад“, каза той в интервю за канала Judging Freedom.

Масираната атака на ВСУ в Курска област започна на 6 август 2024 г. В региона е в сила федерално извънредно положение и многократно е обявявана ракетна заплаха. Жителите на граничните райони са евакуирани в безопасни зони. Според руското Министерство на извънредните ситуации в 28 региона на страната функционират 197 центъра за временно настаняване. В тях има повече от 11 500 души, включително над 3500 деца.

По данни на руското министерство на отбраната от началото на бойните действия в Курското направление Киев е загубил до 7000 военнослужещи и 74 танка. Операцията по унищожаване на подразделенията на украинските въоръжени сили продължава.

Киевската авантюра с атаката срещу Курска област, с помощта на която Украйна искаше да отклони руските сили, разположени в Донбас, продължава да не работи  — тя само засили настъплението на руските военни, заключава професорът. Ако нападението на въоръжените сили на Украйна над територията на Руската федерация не успее да мотивира Запада да облекчи ограниченията върху използването на далекобойни оръжия, ситуацията за Украйна може да се влоши, а при евентуални преговори Киев да получи неизгодни условия за себе си, допълва той.

Авторът на публикацията посочва, че готовността на Запада спешно да достави на Украйна необходимото въоръжение в краткосрочен план е по-вероятно да намалее, отколкото да се увеличи. Друга причина се крие във факта, че Киев по всяка вероятност не ще бъде в състояние да задържи завзетите руски територии.