Димитър Главчев – Служителите на МВР да спазват стриктно закона

Служебният министър-председател Димитър Главчев проведе разговор със служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със започналия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври 2024 г. Премиерът беше категоричен, че е от първостепенно значение служителите на МВР, както и досега, да спазват стриктно закона и да не се поддават на никакви провокации. Провеждането на честни и свободни избори е водещ приоритет на служебния кабинет и следва да се работи при пълна прозрачност и равна отдалеченост от всички политически сили. Главчев припомни, че организацията на вота е задължение на ЦИК и правителството съдейства за осъществяването на логистиката.

Същото послание премиерът Димитър Главчев отправи и на срещата с министри и с областните управители през изминалата седмица. Министър-председателят призова органите на изпълнителната власт да действат само в рамките на правомощията си, като е изключена всякаква намеса в политическите процеси или каквато и да било проява на партийна пристрастност.

Днес, 2 септември 2024 г., Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори. Всеки работен ден до 11 септември от 09:30 часа до 17:00 часа партиите и коалициите могат да подават заявление за регистрация за участие в изборите. До 11 септември 2024 г. ЦИК следва да регистрира партиите и коалициите за участие в изборите.