Днес в Народното събрание

Важни въпроси ще бъдат разгледани днес в Народното събрание. Сред тях са – пенсиите на изселниците и продаване на оборудване на АЕЦ „Белене“ на Украйна.

С наближаването на новите избори на дневен ред отново изскочиха пенсиите за изселниците ни в Турция. Днес комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС ще гледа на първо четене два конкуриращи се законопроекта по въпроса –  на ДПС-Доган и на ГЕРБ-СДС. Те са известни от предишната сесия на Народното събрание, но не можаха да се доберат до окончателно приемане в пленарна зала. Сега обаче са удобни за партиите в парламента преди изборите на 27 октомври.

Народното събрание ще обсъди проект на решение, свързан с продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“ на Украйна. Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в закона за гражданската регистрация, които имат за цел да сложат край на т.нар. „изборен туризъм“.

Проектът на решение за АЕЦ „Белене“ е внесен от ГЕРБ и ДПС. С него се възлага на министъра на енергетиката да проведе преговори с украинския енергиен министър с цел продажбата на оборудването, предназначено за проекта за атомна централа на площадката в Белене. Проектът изисква актуализиране на изготвената през август миналата година пазарна оценка на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на Националната електрическа компания.

Според приетата програма парламентът ще разгледа на второ гласуване промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето с вносители депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Поправките са насочени към опазване здравето на децата до 18-годишна възраст, като се предвижда забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия. Става дума за ограничаване употребата на вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, но могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества.

Внесените от „Възраждане“ промени в Закона за гражданската регистрация предвиждат създаването на комисия, която да извършва проверка на адреси, за да се установява дали има злоупотреба с фиктивни регистрации. В мотивите си от партията посочват, че порочната практика особено се проявява преди избори, когато на един адрес се увеличава драстично броят на регистрираните, което е предпоставка и за изборни измами. Законопроектът дава възможност на собствениците на недвижими имоти да изискват заличаване на адресната регистрация на лица, които вече не живеят на него, но не са се дерегистрирали.

В програмата на депутатите са и първо четене на промени в Закона за личната помощ, внесени от „Възраждане“, и в закона за семейните помощи за деца, внесени от БСП. Социалистите предлагат еднократна помощ от седем минимални заплати за всяко новородено второ или трето дете на работещи и осигурени минимум за две години назад родители. С промените, внесени от „Възраждане“ в Закона за личната помощ, се предлага лична помощ да могат да получават и лица, които нямат решение на ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ.