Доганистите вече имат надмощие в Централното оперативно бюро на ДПС

Депутатите, които напуснаха или бяха изгонени от парламентарната група на ДПС заради подкрепата си за Ахмед Доган, владеят вече Централното оперативно бюро – това е единият от трите ръководни органи на партията.

Хората в него, които са от страната на Доган и съпредседателя Джевдет Чакъров, се оказаха вече повече от поддръжниците на другия съпредседател Делян Пеевски и са успели да свикат заседание на органа.

„Колективните органи на ДПС отново работят с пълна сила! Днес се проведе заседание с членовете на ЦОБ и народните представители от ДПС (без Пеевски и група). Няма връщане назад!“ се посочва в публикация във Фейсбук.

Контролът върху оперативното ръководство на движението е важна стъпка към пълния контрол от страна на т.нар. доганисти, но още по-важното влияние е в другия партиен орган – Централния съвет на ДПС. Това е партийната структура, която може да взима големи политически решения между провеждането на конференции.

ЦС се състои от 240 души. Според устава на ДПС съветът може да бъде свикан и от почетния председател на партията Ахмед Доган, и от двамата председатели – Чакъров или Пеевски – поотделно. ЦС има правомощието да изключва хора от ДПС, ако не спазват партийната дисциплина и решения или уронват престижа на формацията.

За да взима легитимни решения, на заседание на ЦС трябва да се постигне мнозинство от 160 души. Все още не е ясно дали кръгът около Доган и Чакъров може да постигне тази подкрепа.

Централният съвет на ДПС може да поиска сваляне на доверието от Делян Пеевски и сподвижниците му, ако за това се съберат достатъчно гласове. Но за отзоваване на Пеевски като един от двамата председатели на Движението е нужно да се свика Национална конференция. Това е органът, който избра Пеевски и Чакъров начело на ДПС и им даде правомощие да представляват формацията „заедно и поотделно“. Така само конференцията може да ревизира този избор на ръководство, до който всъщност се стигна по предложение на Доган.