Догодина Бургас ще е домакин на Европейското първенство по кудо

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година. Морският град бе избран в конкуренция с градове от други държави, а престижното международно събитие ще се проведе на 4 и 5 октомври 2025 г. в Спортна зала „Арена Бургас“.

Новината идва само три седмици, след като кметът Димитър Николов обсъди тази възможност със заместник-директора на Световната федерация по кудо Кеничи Осада. След срещата делегацията от Световната федерация по кудо посети спортна зала „Арена Бургас“ и остана силно впечатлена от условията, които предлага.

Европейското първенство ще включва всички възрастови категории – от 16 – 18 г. до над 45 г., което означава, че за състезанието догодина в Бургас ще пристигнат над 500 участници по кудо от страни в цяла Европа.

Бургас е с добри традиции в този спорт, а бургаските клубове по кудо са едни от най-силните в страната. Доказателство за това дадоха през юни на тазгодишното европейско първенство по кудо в Рим състезателите на СК „Кудо Бургас“ – Руси Хаджиев, който стана европейски шампион по кудо, и Георги Попов – вицеевропейски шампион. Това дава сериозни основания на бургаските спортисти да се борят за някоДомакинството на Европейското първенство по кудо ще даде възможност на Бургас да добави още едно голямо международно събитие в богатия си спортен календар за следващата година и ще бъде следваща стъпка към спечелване на кръг от Световната купа по кудо.