До юли 2024 г. трябва да бъде избран новият патриарх

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца – до юли 2024 г.. Кандидатът за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне пет години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и две задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години. Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне пет години – той беше избран през 2020 г.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.