ДПС-Доган направи първата стъпка

Във вторник, 27 август 2024 г., вечерта, Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи от движението Делян Пеевски, Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен Анисова, отстранявайки ги от заеманите от тях длъжности в партията. Освен тях са освободени са десет областни председатели на партийните структури, а печатът на партията е сменен.

Малко след разпространяването на информацията, Пеевски излезе с позиция, в която определи решението за изключването си като „противоуставно“, а заседанието на ЦОБ под ръководство на Доган като „сбирка на отцепници“. „Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество“, каза Пеевски. Той има предвид информацията отпреди няколко седмици, че в Патентното ведомство е постъпила заявка за регистрация на марката „ДПС“. Това е част от юридическия спор между двете фракции в движението.

В позицията си сега Пеевски казва още и че решенията на ЦОБ представляват „противоуставно действие“. По думите му то „показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите“. „Тези хора трябва да разберат едно – това е европейска България и в нея всичко се случва по закон“, завършва кратката позиция на Пеевски.

Като мотиви за решенията на ЦОБ се посочват „системното нарушаване от горепосочените лица на устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на почетния председател на ДПС“.

Освен това от пресцентъра на ДПС-Доган посочват и че ЦОБ съгласно устава на ДПС е постоянно действащ ръководен орган и осъществява оперативното политическо ръководство на движението. „По силата на тази разпоредба ЦОБ на ДПС не просто може, а следва да приема всички решения, свързани с оперативната работа на партията, всички решения, свързани с функционирането на партията и нейното участие в политическия процес“, пише в съобщението.

Решенията от заседание на ЦОБ могат да се обжалват пред Централната контролна комисия на ДПС.