ДПС с две листи на изборите?

Движението за права и свободи най-вероятно ще се яви с две отделни листи на предстоящите на 27 октомври 2024 г. парламентарни избори. Причината – предстоящите юридически спорове кой има да представлява ДПС в ЦИК, респективно да регистрира листите след свиканото от Ахмед Доган във вторник Централно оперативно бюро, което реши да изключи Пеевски и хората около него от партийното ръководство.

След разпространеното от ДПС-Доган във вечерните часове прессъобщение за взетото решение последва остър отговор от Пеевски, който определи проведеното мероприятие като „сбирка на отцепници”, опитващи се да откраднат марката ДПС. „Хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите”, написа Пеевски.

От коментарите на представители на ДПС-Доган впоследствие така и не стана ясно – имало ли е кворум, както повелява уставът на партията, или не. Но бе заявено – волята на почетния председател Ахмед Доган била достатъчна, за да бъдат изключени Пеевски и компания.

Ахмед Доган ще влезе в ролята на Слави Трифонов – ще води листи, но няма да има присъствие в парламента, смята пък анализаторът и журналист Илхан Андай. „Доган няма избор, трябва да стане оперативен шеф, защото наоколо няма човек с харизма и куп още качества, необходими за лидер. Доган ще бъде нещо като Слави Трифонов, ще води листата в Кърджали и на още едно място, но няма да стъпи в града край Арда”, заяви той.