Духът на келтите идва в Бургас

Международен келтски фестивал „Духът на келтите 2024“ организира СНЦ „Историческо наследство“ – с. Хлябово, община Тополовград,  на 29 септември 2024 г. в зелената площ до ЕЦ „Флора” в Бургас.

В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, акустична формация „Фрея“ от Пловдив и сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр. Беклян, Румъния.

Бургаското сдружение заедно с организаторите ще представи традиционните шотландски и ирландски игри, провеждани по келтските фестивали в целия свят, като „Мързеливата пръчка“, „Царевична дупка“, „Рингс“ и др.

„Антична Тракия“ ще пресъздава облеклото, въоръжението и бита на траките (IV в. пр.н.е. – I в.пр.н.е.) и германските племена (II – III век. н.е.). С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали и оставили своя отпечатък със силата на оръжието на територията на Балканския полуостров през античността.

Румънското сдружение „Келтска Трансилвания“ ще се представи с уъркшоп „Облеклото, въоръжението и занаятите на келтите“. В края на фестивала ще бъдат демонстрирани военни възстановки с участието на гладиатори от „Антична Тракия“.

През цялото време на събитието  ще работи Келтска работилница, която ще предлага изработване на глинени медальони, оцветяване на дървени амулети и рисуване на традиционни келтски символи. Всички изработени сувенири остават за участниците.