Духът на Яворов обединява и спасява Поморие

Премиерата на стихосбирката  „Яворов и Морето”  препълни залата на  художествената галерия в Поморие. Събитието  бе по повод 120 години от идването  на  Пейо Яворов  в морския град.  Реализация на идеята, родена преди повече от 4 години,  да се съберат творбите на големия поет в книга на български и на френски език, е благодарение на няколко  сериозни ентусиасти .  Автор на проекта „Яворов и морето“  е  журналистът  Стоян Тончев, а  за финансирането  му  благодарностите са към д-р Васил  Костадинов.  Събитието  бе осъществено и с подкрепата на Община Поморие и Hotel & Spa „Saint George“.

 

Премиерата предизвика интереса  на хора от всички възрасти. Преобладаваща при младите хора бе група ученици от Профилираната гимназия за романски езици в Бургас.  Част от тях  се включиха в премиерата чрез рецитиране на  стихове от книгата на български и на френски език.

За Пейо Яворов говориха увлекателно специалните гости: професор д-р ф.н Николай Даскалов  и доц.  д-р Ярмила Даскалова  – преподаватели във ВТУ,  и поетите Маргарита Петкова, Валери Станков и Боян Чимов.

Проф. Даскалов разказа историята на преводача  на книгата – българинът Атанас Ванчев Дьо Траси. Той живее в Париж от 1966 година.  Автор  е на десетки поетични книги на френски език, превел над 50 поети от цял свят,  лауреат на Френската академия на безсмъртните и посланик на мира в Швейцария,  номиниран за Нобелова награда за литература. От проф. Даскалов публиката имаше редкия шанс да чуе и как звучи Яворовият стих на чешки език.

Прорицател на времето на модерността. Така окачестви Яворов доц. Ярмила Даскалова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, която говори за мястото на поета в световния литературен процес и литературните двойници. За разлика от Байрон и Лермонтов, обаче, при Яворов романтизмът и свръхиндивидуализмът са по-приглушени, поясни доцент Даскалова. „Тази тъмна фигура, приведена напред, сякаш и физически е отвърната от този свят и продължава и до днес да води своя величествен диалог  с морето“, допълни тя.

Маргарита Петкова като поет си послужи с метафора. Тя показа малката си длан и призна, че не е могла да я побере в ръкавицата на Яворов, когато е опитала да го направи в музея на поета в София. „Ние всички искаме да се натъпчем в неговото творчество, но това не е възможно“, констатира тя.

Дългото проникновено и емоционално есе на поета Валери Станков множеството изслуша със затаен дъх. „Тръпки ме побиват, когато си помисля, че в недалечната 1914 година си е теглил куршума един поетически динозавър“- е написал нежният лирик на Варна. И още: „След Ботев, това е второто поличбено раждане в българската култура“, за да премине „в един живот между безумието и висшата мъдрост“.

За Яворов в Анхиало през далечните 1899-1900 г. говори и поетът Боян Чимов. Той е посветил на поета поемата „Телеграфистът”, която е първата творба в новата му книга „Под ръка с музата Ерато”. Тя ще бъде представена по време на традиционните  „Яворови дни“ .

Преводачът на стихосбирката „Яворов и морето„ Атанас Ванчев бе награден с плакет на Община Поморие и пластика от Общинския съвет. Проф. Даскалов пое приятния ангажимент да му ги предаде.

Събитието бе уважено от кмета на община Поморие Иван Алексиев, общински съветници от Поморие, зам.-кмета по култура на община Бургас Йорданка Ананиева, общинския съветник от Бургас Живко Табаков, представители на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас, учители и ученици от Бургас и Поморие, читалищни дейци, журналисти, собственикът на издателство „Либра Скорп“ Денчо Михов и много други граждани на и гости на черноморския град. Специално за премиерата пристигна франкофонското семейство – топ журналистката  Анна Заркова и д-р Костадин Зарков. Известният художник Йордан Маринов и почетен гражданин на Поморие, автор на картината „Разговори” на  корицата на „Яворов и морето”,  също почете културния празник. Водещ на събитието беше поетесата и журналист Елка Василева от Бургас.

„Раждането на една книга е свещенодействие – ние идваме и си отиваме, но написаното остава. Тази книга ще стигне и до най-отдалечените места по света, благодарение и на Община Поморие, която се включи като спомоществовател в благородния проект. Досега Яворовите дни се провеждаха през лятото. Нека този паметен ден бъде Яворовата пролет“, призова в словото си д-р Костадинов, собственик на Медицинска лаборатория „Лина“ и основен „виновник” за осъществяване на културния проект.

Финален щрих на паметната Яворова вечер постави кметът на Поморие Иван Алексиев.  „Убедих се, че събития като това опазват духовното богатство на Поморие. Яворов като личност може да е роден в Чирпан, но като поет и будител той се е родил в Поморие. Община Поморие винаги се включва в проекти, повдигащи и съхраняващи живия анхиалски дух. Аз съм радостен, че имаме толкова много хора тази вечер тук, в нашата културна институция – художествената галерия. В този материален свят, в който на преден план са новите къщи и коли, настоящото събитие показва, че има надежда за нашата цивилизация. Специално благодаря на д-р Васил Костадинов и на целия екип, който работи върху книгата, за да стигне тя до читатели, далеч зад границите на България“, заяви той.

В разговорите между гостите след културното събитие се прокрадна идеята в Поморие да бъде създаден музей на Яворов. Всъщност, защо не? Това би дало материален израз на думите на кмета Алексиев: Яворов като поет е роден  в Поморие.“