Европа не е подготвена за климатичните рискове

Европейската агенция по околна среда в първата си оценка на климатичните проблеми в Европа отбеляза, че континентът не е подготвен за рисковете, които все повече се усещат на фона на глобалното затопляне през последните години. Климатичните рискове в Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, представляват заплаха за енергийната и продоволствената сигурност, екосистемите, инфраструктурата, водните ресурси, финансите и човешкото здраве.

За да подпомогне адаптирането към изменението на климата, чувствителните към него сектори и политически приоритети, Европейската агенция за околна среда публикува първата си оценка на климатичните рискове в Европа, като се основава на последните доклади, изготвени от Междуправителствения панел по изменение на климата – изследователски център на Европейския съюз.

В доклада се подчертава, че съществуващите рискове са достигнали критични нива и следователно, ако не бъдат предприети спешни и решителни действия, континентът може да се изправи пред катастрофални сценарии. Според доклада настоящите политики и усилията за адаптиране на Европа са недостатъчни за справяне с бързо нарастващите рискове. И увеличените усилия за адаптиране също се очаква да бъдат недостатъчни в повечето случаи и дори в ситуации, които все още не включват непосредствени рискове, а може да налагат спешни действия.

Твърди се, че дори при най-оптимистичния сценарий на глобалното затопляне, условията на живот в Европа ще станат още по-лоши предвид изключително горещото време, сушата, неконтролираните пожари и наводнения през последните години. Южна Европа е изложена на по-голям риск от други части на континента, особено от горски пожари, започващи през летните месеци, и въздействието на екстремната топлина и недостига на вода за селскостопанското производство, работата на открито и човешкото здраве. Фактори като наводнения, ерозия на почвата и проникване на солена вода също представляват голяма заплаха за крайбрежните региони на Европа.

В оценката се споменават 36 климатични риска, важни за Европа, разделени в пет групи: екосистема, храна, здраве, инфраструктура, икономика и финанси. Особено за морските и крайбрежните екосистеми рисковете се оценяват като високи, като същевременно се отбелязва, че екосистемите предоставят набор от услуги за хората, така че тези рискове имат голям потенциал да се разпространят в други области (храна, здравеопазване, инфраструктура и икономиката).

Хранителният сектор е на първо място сред категориите, изправени пред климатични рискове. Докато селскостопанското производство е застрашено в Южна Европа поради жегата и сушата, тази ситуация се разпространява и в страните от Централна Европа. Особено продължителните суши, които засягат големи площи, представляват заплаха за производството на култури, продоволствената сигурност и ресурсите на питейна вода. И като решение се предлага частичен преход от животински протеинови източници към устойчиви растителни протеинови източници, което се предвижда да намали потреблението на вода и храни.

2023 г. е отбелязана като най-горещата година в историята. Междувременно екстремните климатични явления продължават да се случват по целия свят. Температурният фактор се счита за най-острия климатичен риск, който най-много застрашава човешкото здраве. Работещите на открито, възрастните хора и тези, които живеят в райони с ефект на градски топлинен остров или на закрито с недостатъчен достъп до охлаждане, са изложени на дори по-голям риск от останалата част от населението.