Европейската комисия предлага намаляване на административната тежест на земеделците

Днес, 23.02.2024 г., Европейската комисия (ЕК) изпрати на Белгийското председателство документ, в който се очертават първите възможни действия за намаляване на административната тежест за земеделските стопани. В документа, който ще бъде обсъден с държавите членки на заседанието на Съвета по селско стопанство и рибарство на 26 февруари, са изброени редица краткосрочни и средносрочни действия, които могат да бъдат предприети. Това ще послужи като основа за дискусии и съвместни действия с държавите от ЕС.

С оглед на това и протестите на земеделски производители в страни от Съюза през март Комисията ще започне онлайн проучване, насочено пряко към земеделските стопани. Това ще помогне да се установят техните основни източници на безпокойство, произтичащи от правилата на ОСП, както и от други правила на ЕС за храните и селското стопанство в ЕС и тяхното прилагане на национално равнище. Това проучване ще представи още през лятото по-ясна картина на основните административни пречки, срещу които земеделските стопани протестират.

В своя документ ЕК споменава и допълнителни средносрочни мерки, които могат да облекчат тежестта за земеделските стопани, особено за по-малките, и може да обмисли предлагането на промени в този смисъл в основните регламенти за ОСП, договорени от Европейския парламент и Съвета през 2021 г.

При разглеждането на предложенията за опростяване ЕК е взела предвид въздействието на тези предложения върху екологичните цели и амбициите на общата селскостопанска политика. Те също така гарантират продължаването на стабилна и предвидима законодателна рамка за земеделските стопани в ЕС въз основа на настоящата ОСП, която влезе в сила на 1 януари 2023 г.

„Комисията остава изцяло ангажирана с намирането на решения за облекчаване на натиска, който понастоящем се усеща от нашите работещи жени и мъже в селското стопанство. Намаляваме административната тежест за нашите земеделски стопани, за да им помогнем да гарантират продоволствената сигурност за европейските граждани”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.