Европейският съюз се зае сериозно с проблема с мигрантите

На завършилата късно снощи в Брюксел среща на върха евролидерите призоваха Европейската комисия спешно да изготви законодателно предложение, което да улесни връщането на нелегалните мигранти в Европейския съюз в страните, от които идват. Миграцията беше основната тема на дискусиите на срещата на върха,.

Голяма част от държавите подкрепиха идеята за създаването на центрове за мигранти извън границите на ЕС. Там да се изпращат тези, на които е отказано убежище в общността. Както и мигранти, чиято процедура по предоставяне на убежище все още предстои.

ЕС обсъжда няколко възможности за справяне с миграционния натиск. Това съобщиха председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на заседанието в Брюксел. Мигрантите, които имат нужда от закрила, могат да я получат в „сигурни“ държави извън ЕС. Тези без право на престой в ЕС би могло да бъдат насочвани към лагери в чужбина. Възможно е в страни извън ЕС, например в Северна Африка, като служби на ООН да помагат на мигрантите да се върнат у дома с помощта на европейски средства. Но да предотвратяват достигането им до Европа, поясни Фон дер Лайен.

По нейните думи обсъждането по тези възможности продължава и е необходимо да бъде преразгледано определението за „сигурна“ държава извън ЕС. Нуждаем се от общ подход за връщанията на чужденците без право на престой в ЕС. Едва 20 на сто от мигрантите, за които е издадено решение да напуснат ЕС, биват връщани обратно, отбеляза тя.

Фон дер Лайен добави, че скоро ЕК ще представи нов законопроект по този въпрос. По нейните думи по пътя на мигрантите през Западните Балкани се наблюдава понижение в броя на пристигащите със 77 на сто.