Европейското първенство по корабомоделизъм в Бургас

Бургас ще бъде домакин на 15-то издание на европейското първенство по корабомоделизъм – за настолни корабни модели, секция С. Събитието, което се организира с партньорството на община Бургас и е под егидата на Световната организация НАВИГА, ще се проведе от 9 до 15 септември 2024 г. Първите два дни ще се провеждат регистрациите, а официалното откриване е обявено за 10 септември от 18 часа на сцена „Охлюва“. Атрактивната изложба ще може да се разгледа при вход свободен а на 15  септември ще бъдат обявени фаворитите в отделните категории.

Рекорден брой модели ще бъдат подредени в залите на КЦ „Морско казино“ – 250 ювелирни кораба ще участват в изложбата. Състезателите  са от 9 държави – Италия, Холандия, Полша, Чехия, Хърватия, Румъния, Украйна, Казахстан и България. На събитието ще присъстват вицепрезидентът на Световната организация НАВИГА и главен съдия на първенството, както и президенти на национални федерации.

Моделите са разпределени в 8 класа – от С1 до С8. Те ще се оценяват от три съдийски бригади, състоящи се от по трима съдии – международна категория. Оценяват се достоверността на модела, съгласно представената строителна документация на оригиналния кораб, прецизността и ювелирната изработка и обемът работа.

Заедно със състезанието изложбата е повод за събиране на състезатели и зрители-любители на корабите и морето ,място за дискусии и обмен на опит и информация за кораби ,чертежи и технологии за изработка на моделите.Форумите от подобен род са Световни и Европейски първенства се провеждат веднъж на две години и са под  егидата на Световната организация НАВИГА .България е член на Световната организация от нейното откриване и се е превърнала в световен лидер в този спорт – изкуство.

НАВИГА провежда световни и европейски първенства по корабомоделен спорт в шест секции:

– секция С – настолни модели;

– секция А/В – кордови скоростни модели;

– секция М – моторни радиоуправляеми модели;

– секция NS – радиоуправляеми модели копия на действителни кораби;

– секция S – радиоуправляеми ветрехедни яхти;

– секция FSR – радиоуправляеми скоростни корабни модели за групови гонки с двигател с вътрешно горене.

Корабомоделизмът, като моделен спорт способства за придобиване на огромни технически  познания във всички сфери на живота, самодисциплина и умения за контактуване на младите хора по цял свят и са един от най-разпространените технически спортове по света.