Европейско по водна топка в Бургас

При огромна конкуренция най-силните млади ватерполисти от Европа ще си оспорват в Бургас континенталната титла за младежи до 19 години. Състезанията на 16-те водещи тима ще са в басейн „Парк Арена”  от 1 до 7 септември 2024 г. Входът за зрители е свободен. Участват всички европейски свръхсили във водната топка, начело с Унгария (мъжкият тим на страната е рекордьор по олимпийски титли – 9), Сърбия и Италия (трикратни олимпийски шампиони), Испания и Хърватия (също със злато от олимпийски игри).

„Това домакинство е голям комплимент от страна на European Aquatics към Българската федерация по водна топка и за усилията, които полагаме за развитието на нашия спорт”, коментира Любослав Бонев, изпълнителен директор на БФВТ и дългогодишен национал.

В Бургас съперниците ще са разделени по четири в 4 групи. В първата фаза всеки ще играе по 3 мача, след което по схема започват директните елиминации.

Българският отбор, воден от треньора Ивайло Пачалиев, е в група D, заедно с тимовете на Словения, Румъния и Чехия. В група A са Унгария, Хърватия, Испания и Черна гора; в група B съперници са Сърбия, Италия, Гърция и Германия, в група C – Франция, Нидерландия, Турция и Малта.

Официалното откриване на шампионата ще е в неделя (1 септември 2024 г.) от 19 ч. преди мача България – Словения. Ден по-рано председателят на Организационния комитет на шампионата и кмет на град Бургас Димитър Николов ще даде съвместна пресконференция с президента на БФВТ Дарий Дановски и треньорите на българския отбор.