Екологичен проект на читалище „Любен Каравелов 1940” в Бургас

През март ще започне изпълнението на екологичния проект „Зелено читалище” на Народно читалище „Любен Каравелов 1940”, който се осъществява с подкрепата на „Лидъл България”, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум, както и със съдействието на община Бургас.

Проектната реализация е осем месеца и предвижда образователни, популяризиращи и практически дейности – презентации и дискусии на екологична тема с ученици и възрастни хора, анкета, свързана с екологичните навици в домакинствата,  обработване, залесяване и обгрижване на 64 кв.м. зелена площ пред читалището, организиране на библиотечна колекция „Екология”, лятна читалня на открито, работилница за рециклирани материали и фотоконкурс, разкриващ човешката съзидателност, но и вредните човешки действия в градската ни среда.

Настоящият проект е предизвикателство, което разширява обхвата на читалищните инициативи. В него образователните лектории и практическите занимания са паралелни активности за участниците от три поколения, развиват екологично съзнание към заобикалящата среда и насърчават гражданската активност към обществено значими теми.